DOBRE PRAKTYKI
Ursa Maior
Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior, która działa od października 2013 roku w Uhercach Mineralnych, od samego początku swojego funkcjonowania stawia na zrównoważony rozwój:
- obiekt jest w 100% zasilany własnym prądem ze słońca – moc zainstalowanego generatora fotowoltaicznego to 50 kWp, co pozwala na uniknięcie emisji około 30 ton CO2 rocznie,
- na terenie browaru stosowane są energooszczędne odbiorniki prądu, żarówki LED oraz pompy – dzięki inwestycjom oraz wdrożonym specjalnym procedurom podczas produkcji piwa, co roku udaje się oszczędzić nawet do 50% prądu, wody i gazu w porównaniu do standardowego zużycia tych zasobów w przemyśle,
- zainstalowane panele słoneczne pozwalają na podgrzanie jednorazowo do 4000 litrów wody używanej do produkcji oraz przez pracowników i gości Ursa Maior – pokrywa to nawet 80% zapotrzebowania na ciepłą wodę w obiekcie,
- rocznie gromadzone jest około 500 000 litrów wody deszczowej, która używana jest do podlewania roślin znajdujących się w otoczeniu browaru oraz uzupełniania wody w oczku wodnym dla rzekotek,
- 100% wody z produkcji piwa, kuchni i łazienek poddawana jest recyklingowi w dwóch własnych Oczyszczalniach Ogrodowych – rosnące w nich rośliny w połączeniu z naturalnymi mikroorganizmami sprawiają, że woda może być ponownie wprowadzona do gruntu przy Ursa Maior,
- w browarze nic się nie marnuje – z worków po słodzie szyte są modne torby, zużyta tektura przerabiana jest na pudełka, a ze starych palet powstają meble i skrzynki na piwo.