DOBRE PRAKTYKI

    Jadalna powłoka ochronna na świeże owoce i warzywa

    Analizy cyklu życia wykazały, że negatywny wpływ na środowisko wynikający z wyrzucania niektórych warzyw jest większy niż wpływ związany z korzystaniem z plastikowych opakowań. Lidl w Szwajcarii wraz z grupą badawczą Empa postanowili stawić czoła marnowaniu żywności i korzystaniu z jednorazowych opakowań – w tym celu stworzyli jadalne powłoki ochronne, które powstają z wytłoczyn roślinnych.

    Badania rozpoczęły się w 2019 roku i trwały do połowy 2021 roku. Od samego początku pokazały potencjał nowej powłoki celulozowej, która pozwala nie tylko wydłużyć czas świeżości zapakowanych produktów, ale również skutecznie chronić je przed zanieczyszczeniem.

    Produkt (czyli warzywo lub owoc) można zanurzyć w powłoce lub spryskać. Rozwiązanie to jest aktualnie testowane przez Lidl Switzerland. Ogórki pokryte roztworem celulozy pozostają świeższe przez okres 6 dni w porównaniu z ogórkiem niepowlekanym. W przypadku bananów zastosowanie powłoki może przedłużyć okres przydatności o ponad tydzień.

    INICJATOR

    PARTNERZY

    INICJATOR I PARTNERZY